← SplitBerth / Guides / 30-minute break rule

The 30-Minute Break Rule After 8 Hours of Driving, Explained

Eight hours behind the wheel, then thirty minutes out of the seat. Small rule, constant paperwork.

The rule, precisely

395.3(a)(3)(ii): after 8 cumulative hours of driving time without at least a consecutive 30-minute interruption in driving status, no more driving. Three details matter:

How it interacts with splits

A 2-hour short break or a 7+ hour berth period obviously satisfies the 30-minute interruption. But the reverse is also true and often missed: any 30-minute non-driving stretch satisfies the rule — it does not have to be a split period, and it does not affect your 14-hour window at all. A 45-minute ON-ND wait at a receiver both feeds your split math (as a potential shorter period) and clears your driving-break obligation.

Who is exempt

Drivers qualifying for the short-haul exceptions in §395.1(e)(1) or (2) are excepted from the interruption requirement. Everyone else — including passenger-carrying operations in practice per FMCSA's summary treatment of the break — plans the day around it; passenger-carrying limits themselves are in §395.5, which contains no separate break clause.

False violations this rule generates

Planning a day with a dock wait? Time your 30 minutes to do double duty — a 2-hour dock wait can be your split's short break and your driving break. Check the day in the calculator before you commit.

FAQ

What exactly does the 30-minute break rule require?
Under 49 CFR 395.3(a)(3)(ii), driving is not permitted if more than 8 hours of driving time have passed without at least a consecutive 30-minute interruption in driving status. The interruption may be off duty, sleeper berth, on-duty not driving, or any combination, taken consecutively.
Did the 2020 rule change the 30-minute break?
Yes. Before September 29, 2020 the break was required after 8 hours of on-duty time and had to be at least 30 minutes. Since then it is 8 cumulative hours of driving time, and on-duty-not-driving now qualifies as the interruption.
Does a split sleeper break satisfy the 30-minute rule?
Yes. Any qualifying split period — the 2-hour short break or the 7+ hour berth period — contains far more than 30 consecutive minutes of non-driving, so it resets the 8-hour driving counter.
Why does my ELD flag a 30-minute break violation I don’t think is real?
Usually one of three things: unassigned driving attributed to you, a break logged in the wrong status, or an engine still configured to the pre-2020 on-duty version of the rule. Correct the status, annotate, and recertify the day (49 CFR 395.30(b)).

All guides · ELD false violations · Break order · Contact
Rule basis: 49 CFR 395.3(a)(3)(ii), 395.1(e), 395.30 via eCFR; 2020 HOS Final Rule effective Sept 29, 2020.

Basis & sources

Primary sources only — the statute, form or paper this page is built on.

Last reviewed 2026-10-26 · Report a correction

Privacy policy · Contact · All tools